close
popup_image

Bologna Ragazzi Award 2010

De boomhut is verkozen tot beste prentenboek van 2010 wereldwijd!

 

De jury van de Bologna Ragazzi Award:

De boomhut is a wise, clear, even poetic, example of how an established topos of the collective imagination may be revisited with a fresh eye to reveal a continued relevance to modern times. Marije Tolman and Ronald Tolman return to the “house in the trees”. Their house, however, is rich with subtle cultural references ranging from symbolist painting to the most refined 20th century graphic art. The book’s message is not declaimed, but is conveyed quietly. It pleads for an enlightened ecological stance in which an intense awareness that we are part of nature does not forego our need for elegance and intellectual enquiry.


Het Nederlands Literair Productie en Vertalingen Fonds over De boomhut:

Het zijn verfijnde prenten geworden, op een rustige, beschouwende manier wordt er een verhaal over de wereld verteld, over het wisselende licht, de beweging en de kleur en vorm van de dieren.[…] De commissie vindt de rust en de terughoudendheid erg mooi en vindt het knap dat het boek zo'n stabiele vrolijke levenslustige indruk maakt. Wat een prettig 'stil' boek dat toch ook 'lawaai' maakt, een boek met een eigen geluid.


De boomhut is genomineerd voor de Gouden Uil 2010!


De jury van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs:

Vader en dochter Tolman hebben samen een reeks ingetogen en verwachtingsvolle werelden geschapen; het is aan de lezer om uit deze frisse, poëtische prenten een persoonlijk verhaal te puren. In dit woordenloze prentenboek biedt een steeds terugkerende boomhut houvast: het betrouwbare en vaststaande middelpunt in de voortkabbelende stroom van het leven. Het geheel evoceert de verglijdende repetitiviteit van de tijd, de kringloop der seizoenen, de eeuwige estafette tussen dag en nacht, alsook de mogelijkheid om binnen die ruisende cyclus mensen te ontmoeten, vrienden te maken en zo de tijd te verrijken. Elke prent is een uniek, multi-interpretabel en verbeelding prikkelend schilderijtje op zich. Dieren komen en gaan, in steeds veranderende licht- en kleurintensiteit. Nu eens is het de komst van een vlucht sierlijke flamingo’s die de verhoudingen aantast, dan weer is het een onhandig grote neushoorn die de leefruimte hypothekeert. Vrijblijvend is het nooit. Een boek om nimmer uit te lezen.